Tuesday, 20 November 2012

Jom Cantik

Saya sering terpikir adakah umat manusia di dunia ini, tidak mahu cantik????
Pasti berlumba-lumba, BEREBUT-REBUT  nak cantik, tak kira  lelaki mau pun perempuan, tapi yang sinonim dengan kecantikan adalah kaum hawa.. betol tak??? saya sendiri nak cantik!!!!!

TAPI CANTIK YANG BAGAIMANA?

KECANTIKAN berpaksikan kepada kecantikan yang hakiki. Kecantikan hakiki ialah kecantikan yang berpaksi kepada iman yang kental dan sifat kesyukuran yang mendalam. Ia lahir daripada sifat-sifat mahmudah kerana cantik di mata Allah lebih penting daripada cantik pada pandangan manusia.

Kecantikan hakiki dimunculkan dari dalam jiwa melalui resapan pemahaman tentang Islam sehingga membentuk keperibadiannya. Pemahaman dan penghayatan Islam inilah yang akan menghasilkan kecantikan hakiki kerana berkeperibadian Islam memiliki pola fikir Islami (aqliah Islamiah) dan berpola tingkah laku Islam (nafsiah Islamiah).


Di dalam Islam, wanita yang cantik hakiki tidak akan berfikir selain kerangka berfikir Islam. Wanita Muslimah sejati juga tidak akan bertingkah laku selain dengan perbuatan yang sesuai dengan Islam. Kecantikan hakiki Muslimah akan benar-benar cantik dan indah luar dalam kerana sesuai dengan keinginan Yang Maha Indah, sesuai dengan penegasan hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
“Sesungguhnya Allah s.w.t adalah Maha Indah dan menyukai keindahan.”

Islam memandang puncak kecantikan wanita melalui tingkat ketundukan dan kepasrahannya kepada Allah s.w.t. Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
”Adalah hari yang mana harta dan anak-anak tidak bermanfaat, kecuali orang yang datang kepada Allah dengan hati yang selamat.” (asy-Syuara: 88-89)

Wanita yang mempunyai kecantikan hakiki memiliki pemikiran yang positif, yakin pada diri, sentiasa bersangka baik terhadap orang lain, dapat melihat kecantikan orang lain, tidak sombong, pemaaf, berlapang dada, menerima teguran secara positif, tidak mementingkan diri sendiri, suka menolong orang lain, ceria dan penyabar.

Selain itu, kecantikan hakiki juga melibatkan kecantikan kerohanian yang mana ia banyak menitik beratkan hubungan manusia dengan Allah s.w.t. Melalui pembentukan kerohanianlah, wanita yang mempunyai kecantikan hakiki akan memiliki ketenangan wajah....

Marilah kita menjaga hubungan dengan Allah S.W.T. kerana Ia akan membimbing kita menjadi cantik dalam, cantik luar, cantik semuanya, cantik segalanya-sedap & sejuk mata memandang.
~amin`

Salam Sayang
~az~