Sunday, 25 August 2013

1434H-2013 - Nostalgia raya


Salam Edul Fitri, mood raya masih ada walaupun dah masuk hari ke 15 Syawal. Setiap hari minggu dalam bulan syawal abam akan tanye 'ibu hari ni nak pakai baju raya tak'... faham-faham jer jemputan open house raya kan. Manakala si adik pula, asyik berbaju kurung & bertudung siang malam..sampai bawa ke tidur- tu baru raya kan!!!!

Keluarga tersayang


Yang paling syiok raya tahun ni dapat beraya di Kampung halaman saya..yeay dan kami 5 beradik dapat berkumpul bersama, al maklumlah semuanya kawen bukan satu negeri...so ada tahun-tahun yang tak dapat berkumpul semua-ikut turn masing-masing.
.
Jelapang padi Negeriku

Seronok sangat dapat mencuci mata dan merehatkan minda dengan pemandangan sawah bendang, mengamit kenangan zaman persekolan...dikawasan tanah bendang inilah aku membesar.  Hilang segala serabut-serabut kepala apabila melihat sawah nan hijau. Anak-anak apa lagi merantau sakan la keliling kampung-melawat kawasan. soklan toksah cakap lah..macam-macam sampai tak leh nak jawab.

resam padi ..semakin berisi semakin malu



 Aktiviti malam raya mestilah untuk kanak-kanak comel ni bermain bunga api...



Aktiviti malam raya Opah n anak menantu, buat ketupat nasi, ketupat palas opcoz lah orang kedah, gulai ..rendang, esok pagi raya nak buat nasi tomato ayam masak merah n acar buah..nyam..nyam..Puasa sebulan-sehari raya makan macam-macam. Tak pe nanti kita kasi buang segala lemak tu dengan Omega Guard Shaklee & Alfalfa.



Aktiviti pagi raya ofcoz lah bergambar...setiap tahun pun ini lah rutin selepas balik dari semejid..lepas bersalam-salaman peluk cium-mohon ampun maaf-dapat duit raya, Sibujang teruna dah mula buat perangai sebab nak pergi beraya. 
Nak Baraya sakan Chewable Vitamin C Shaklee N Meal Shake kena amik tau..maklumlah beraya sakan...tak hengat panas hujan..peluk cium sedara sana-sedara sini..macam-macam virus- persediaan untuk menjamin kesihatan yang baik  untuk si bujang & anak dara saya.


Opah cakap tak der beli & buat pun kueh raya maklumlah opah business woman yang super bz, tapi alih-alih pagi raya bersusun kuih raya atas meja. ni lah yang best bila anak ramai kan..



sepupu sepapat beraya
Dapat balik kampung tokwan adalah saat yang paling best, kena pula tahun ni beraya musim buah-buahan tempatan, hari raya aktiviti cucu-cucu tokwan dok panjat pokok rambutan, langsat, cempedak, dengan uniform baju melayu  ..harus lah sebab my mother ada 4 orang menantu lelaki..so memang kena kerah la...menantu Pn. Salmah Chik.....hahahahah, disebabkan ramai sangat cucu cicit puit tokwan sampai tak muat rumah ..sicilik n da geng apa lagi melawan kawasan , best sangat la dapat lesen ronda kampung. Inilah hasil yang berjaya dibawa balik..makan sampai lebam.

hasil tuaian di sekeliling rumah tok wan
my lovely bonda
my lovely ayah
 Inilah wajah kesayangan ayah & bonda yang telah mengamalkan vivix sebulan-semoga bertambah-tambah baik kesihatan ayah n bonda.

Aktiviti yang paling best ialah bila bangun pagi dapat tengok muka mak n ayah, & nak tidor pun dapat tengok muka mak & ayah. Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik kepada mak & ayah & rezeki yang melimpah ruah & anak-anak yang soleh & solehah.


Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.

Ibuveronza
-az-