Sunday, 5 January 2014

RISIKO GEMUK AIR

Boleh sebabkan TEKANAN DARAH TINGGI & PENYAKIT BUAH PINGGANG!!!!!

GEMUK AIR yang selalu dihadapi kebanykan orang hari ini, secara istilahnya ia digelar RETENSI AIR yang berpunca apabila kadar Sodium di dalam badan terlalu tinggi dan tubuh tidak berupaya untuk mengeluarkannya.

Kesannya, badan merasa amat letih kerana kandungan cecair yang berlebihan itu boleh menyebabkan masalah kegemukan atau OBESITI.Sodium ada dalam hampir setiap makanan yang diambil setiap hari. Garam dalam paket yang ditambah dalam masakan harian anda adalah dalam bentuk sodium klorida.

Selain OBESITI, pengambilan sodium berlebihan boleh menyebabkan masalah tekanan darah tinggi dan Penyakit Buah Pinggang.

Ia juga mineral yang penting untuk mengekalkan beberapa fungsi badan termasuk penyerapan nutrien., Peraturan tekanan darah, penyelarasan isi padu darah dan fungsi jantung dan pengecutan otot.

Bagaimanapun, sodium tidak mengandungi karbohidrat, lemak atau protein jadi ia tidak menyumbang sebarang kalori tambahan yang menyebabkan badan menambah lemak.

Satu-satunya cara menambah lemak adalah mengambil kalori berlebihan dalam diet harian.

Bagaimanapun, pengambilan sodium meningkatkan retensi air kerana badan akan menyimpan air dengan lebih banyak.

Namun begitu, Sodium masih diperlukan untuk membentuk elektrolit dalam badan.


SODIUM

Cara mudah untuk anda mengenali masalah gemuk air apabila anda merasa bahagian badan seakan lembik dan beralun, jika ada kesan seperti itu anda seharusnya mengurangkan pengambilan makanan yang terlalu ringgi kandungan garam  dan masam, kemudian tingkatkan pengambilan air.

Memang benar rentensi air ini berpunca daripada air itu sendiri tetapi fungsi lain air adalah untuk membersihkan toksin dan menyingkirkan cecair tertangkap dalam tisu badan serte membersihkan buah pinggang.

Lebihkan makanan  berserat yang kaya kalsium dan megnesium untuk mengawal jumlah kandungan air di dalam badan. Sebaiknya banyakan pengambilan makanan vitamin B kerana jenis makanan ini turut membantu menyingkirkan lebihan air didalam badan.

Amalkan pemakanan sihat dan seimbang serta lakukan banyak senaman kardiovaskular untuk tubuh mengeluarkan peluh supaya toksin yang terkumpul didalam badan akan lebih mudah dikeluarkan.
SENAMAN KARDIOVASKULAR

Akhir sekali, harus juga diingatkan dalam usaha untuk mengelak retensi air, anda tidak disarankan untuk menyingkirkan sepenuhnya kandungan sodium dalam diet.
Ini kerana sodium ialah mineral yang membantu dalam mengembangkan otot dan mengawal cecair badan.

Bagimana pulak Supplimen shaklee membantu anda dalam permasalah ini???

Alfalfa / Herblax - membantu membuang toksin didalam badan
Lecithin / Omega -membantu membakar lemak.


Hubungi saya pengedar sah Shaklee di :
FB: Zakiah zakaria | Page : Sihat cergas dan cantik menawan | 017-2908954

COD area : Wangsa maju dan sekitar , Sg. Buloh