Thursday, 17 September 2015

PERKARA YANG HARUS DIELAK SELEPAS MAKANOrang  dulu-dulu kata 'Anda adalah apa yang anda makan'
Ada juga yang kata 'punca penyakit adalah dari perut'.

Organ dalam badan kita terutamanya perut merupakan 'Kilang Pemprosesan' makanan atau apa sahaja nutrien yang kita ambil untuk mendapatkan khasiat yang diperlukan oleh kita sebagai manusia untuk hidup.


Perut dan organ dalaman ini boleh disamakan seperti jentera ataupun kilang-kilang pemprosesan.

Ini bermakna, seperti mana kilang dan jentera pemprosesan itu, kadar kecekapannya untuk memproses bergantung kepada apa yang kuat berikan kepadanya.


Saya nak kongsi hasil dari pembacaan saya mengenai 'amalan selepas makan yang patut dielakkan demi untuk kebaikan kesihatan kita.'

Pernah tak tanya diri anda "Apakah tabiat yang sering anda lakukan selepas makan?"

Dah dapat jawapan?  

 Jawapan anda penting kerana apa yang anda lakukan selepas makan sebenarnya banyak mempengaruhi diet dan sistem pencernaan tubuh anda.

Jika anda sering mengamalkan tabiat dibawah , HENTIKANNYA DARI SEKARANG!!!.


JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN

Ramai yang anggap buah dijadikan pencuci mulut selepas makan.
Tanggapan ini kurang tepat 
"kerana makan buah sebaik sahaja selesai makan akan menyebabkan perut manjadi kembung kerana terlalu banyak air". 
justeru dicadangkan ambil buah satu jam sebelum makan  dan dua jam selepas makan.


JANGAN MINUM TEH SELEPAS MAKAN

Asid yang terkandung di dalam daun teh boleh menyebabkan kandungan protein di dalam makanan yang telah dimakan akan segera mengeras yang mana ia akan mengakibatkan makanan tersebut sukar dicernakan. 
jadi minum air putih sangat digalakkan.JANGAN MANDI SELEPAS MAKAN

Sekiranya anda mandi selepas makan, ia boleh menyebabkan aliran darah pada tangan, kaki dan tubuh akan meningkat, manakala jumlah darah dibahagian perut dan sekitarnya akan menurun. Keadaan ini akan 
melemahkan sistem pencernaan perut anda.JANGAN BANYAK BERJALAN

Ini kerana berjalan terlalu banyak boleh mengakibatkan sistem perncernaan tidak dapat menyerap nutrisi daripada makanan yang telah dimakan. 
Jadi ambil masa anda untuk berehat beberapa minit.JANGAN TIDUR SELEPAS MAKAN

Amalan tidur sebaik sahaja selesai makan boleh membahayakan sistem pencernaan anda. Ini keran makanan tersebut tidak dapat dicerna dengan baik oleh sistem penghadaman ketika anda tidur. 
Sila jarakkan masa anda sekurang-kurangnya sejam JANGAN MEROKOK SELEPAS MAKAN

Berdasrkan penelitian, menghisap sebatang rokok sahaja selepas makan kesannya sama dengan menghisap 10 batang rokok pada waktu lain
Merokok adalah membahayakan kesihatan adalah lebih baik BERHENTI MEROKOK!!JANGAN BERSENAM SELEPAS MAKAN

Senama baik untuk kesihatan, namun JANGAN sesekali melakukan senaman atau aktiviti riadah selepas makan, ini keran aaiktiviti fizikal secara drastik selepas makan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak boleh berfungsi dengan baik. 
Oleh itu jangan bersenam dengan keadaan perut yang penuh makanan.Semoga dengan perkongsian sedikit tip amalan yang perlu dielakkan selepas makan dapat membantu kita menjaga kesihatan diri.

Hanya dengan kesihatan kita dapat membentuk mental yang baik sekaligus menjamin kelastrian kehidupan individu dan keluarga.
Nak dapatkan konsultasi dan produk shaklee dari saya, sila hubungi 017-2908954