Sunday, 18 October 2015

PETUA RAMBUT GUGUR

 Masalah keguguran rambut agak ketara pada beberapa bulan pertama selepas kelahiran, kebanyakkan ibu yang baru mendapat bayi pertama akan terkejut dengan situasi ini. Sebenarnya perkara ini adalah normal jadi para ibu jangan panik, kerana ini tidak akan menyebabkan anda "BOTAK". Rambut anda insyaallah akan kembali normal ketika bayi anda berusia 1 tahun.

Mengapa saya  (Wanita) mengalami masalah keguguran rambut selepas bersalin?

Kerana 85% hingga 95% rambut anda mengalami fasa pertumbuhan manakala 5% hingga 15% mengalami fasa rehat. 

Selepas fasa rehat rambut ini akan gugur (biasanya ketika anda bershampo, sikat rambut) . 

Kemudian akan diganti dengan rambut baru yang akan tumbuh.

Ini Juga disebab kan perubahan HORMON.Wanita kebiasaannya akan kehilangan 100 helai rambut sehari!!!

Ketika ibu mengandung, hormon estrogen akan memanjangkan fasa pertumbuhan rambut. Sedikit sahaja bilangan rambut yang berada dalam fasa rehat dan kadar keguguran rambut berkurang dalam sehari, maka rambut anda akan lebih lebat ketika itu.

Selepas anda melahirkan anak, tahap hormon estrogen anda akan jatuh dan bilangan rambut yang berada dalam fasa rehat akan meningkat. Maka ketika ini banyak rambut akan gugur ketika mandi, syampu dan menyikat.

Keguguran rambut yang melampau ini akan berhenti dan rambut anda akan kembali kepada keadaan sebelum mengandung semula selepas 6 hingga 12 bulan selepas kelahiran.

Namun, tidak semua wanita mengalami perubahan mendadak ini ketika mengandung dan selepas kelahiran. Kebiasaannya ia lebih ketara kepada wanita yang berambut panjang.
Apa TINDAKAN ANDA??
Anda sudah pasti tidak dapat menghentikan rambut daripda gugur tetapi anda boleh menggunakan petua, kaedah untuk menjadikan rambut anda lebih sihat.

Ambil makanan tambahan @ Supplimen yang tidak memberi kesan kepada susu ibu dan vitamin Asli yang boleh mengurangkan masalah keguguran, lagi pula ibu menyusu dinasihatkan mengambil vitamin bagi menggantikan dan memenuhi nutrien kepada ibu dan juga bayi. 

Zinc complex daripada produk shaklee amat bagus untuk mengatasi masalah keguguran rambut, hanya dengan RM36.00 sebotol  (120 tablets).ibu-ibu yang keguguran rambut, pastikan pengambilan kollagen & protein mencukupi, salah satu faktor rambut gugur juga adalah kekurangan kollagen & protein.
ESP adalah salah satu sumber Protein yang para ibu boleh amalkan, selain membantu mengatasi rambut gugur ia juga dapat memberi tenaga untuk ibu-ibu dan mengembalikan keanjalan Kulit serta memeriahkan produksi susu ibu.


Testimoni RAmbut reduce gugur selepas guna KollagenJadi boleh amik supplimen & makanan yang tinggi kandungan protein.

Cuba gunakan Shampoo & conditioner yang asli bebas bahan kimia untuk meningkatkan kelembapan dan menguatkan akar rambut anda. 

Set Prosante daripada Produk shaklee adalah pilihan bijak dan terbaik untuk rambut anda.
Boleh juga letak inai pada rambut anda.
DIStributor SHaklee Anda
Zakiah
 WA sahaja 0172908954