Wednesday, 30 December 2015

Pak Bara Beach, Satun Thailand

Daripada Tanyong Pao perjalanan diteruskan ke Pak Bara Beach berpandukan penunjuk arah 'waze'.
Sejam lebih perjalanan, agak lama juga.
Perancangan asal nak bermalam di Lang Ka  Beach Resort, Parking jer kereta di Lang Ka Beach, terus di sambut oleh dua orang pekerja dan berbahasa malaysia. wah bestnya tapi yang tak best bilik family dah Full tinggal bilik standard sahaja tu pun di sebelah belakang, dan pekerja kat sini baik, siap bawa tunjuk bilik dulu untuk view. 

Jadi saya buat keputusan nak jalan lagi, sebab di Lang Ka Beach Resort ni memang tepi laut tetapi tak boleh mandi laut sebab ada tembok batu, so alasan tu paling top sebab anak-anak memang hantu main pasir.

Kami meneruskan perjalanan menyusuri pantai Pak Bara, banyak deretan restoran di sepanjang pantai, pendek kata bab makan tak kebuluran la kalau stay area ni.

Satu perkara di Satun ni diorang mengutamakan tulisan signboard dalam bahasa thailand, so saya yang memang tak tau bahasa siam apa lagi tulisan siam memang tergagau juga la, 100% tulisan thailand kalau ada pun bahasa lain sangat Limited, Tulisan perkataan 'HOTEL' pun. 

Akhirnya suami saya nampak signboard Hotel terus dia singgah, dengan kadar sewa 800bhat Semalam, untuk Family Room :

 -2 Queen Bed 
 -2 Bathroom
-Wifi 
-TV
-Aircond
-Kedai Runcit Sebelah hotel
-Parking kereta terus masuk bilik
-Buka Pintu Belakang Terus Terjun laut.

Tapi nama hotel saya tak tau sebab tulisan siam. Lepas check in tak sempat nak letak beg , budak-budak 2 beradik tu dah sebuk cari baju mandi nak terjun laut. Sempat ler diorang layan pasir seround petang tu.


Geng ni pantang jumpa pasir





Malam tu lepas solat kitaorang makan malam di  Rimlee Kitchen * kat signboard tulis besar-besar 'HALAL'pastikan anda singgah restoran yang mempamerkan logo halal.

Nasib ler anak sulung ajak makan cepat kalau tak, tak de la merasa kat Rimlee Kitchen, sebab oprating hours dia 9am-8.30pm, masa kitaorang sampai pelayan tu cakap ada masa lagi 30minit, so sempat lagi.

Yang best dekat Rimlee Kitchen, kita boleh pilih nak makan bersila atau duduk atas kerusi, Konsep makan masih tepi laut hokehhh. Dah malam tak nampak laut tapi dengar deruan ombak..janji laut.

Memandangkan saya ada nak kecik yang kerja nak merayap makanya saya pilih pondok makan bersila, kawasan nya cantik dan bersih, pelayan kat sini boleh berbahasa melayu.
Disebabkan kitaorang ada 30minit sahaja jadi order yang simple dan cepat.
Anak Bujang order Nasi goreng Udang, Udang memang banyak dan puas hati* dan abam cakap Sedap sangat!.
Untuk kitaorang order tom yam & Telur goreng jer.
Tom yam campur memang tangkap nanges, dia punya lauk, sotong, udang, ikan memang banyak (portion besar) telur kita orang minta 2, sekali ko datang 2 pinggan telur, yang satu pinggan tu portion untuk 4 orang punya. memang tak habes la.

Air kat sini paling WIN, Jus oren (memang sedap gila) kena cuba tau!!!.


Dah selesai makan baru teringat nak snap

ini lah air oren yang sedap gila 

tengah tunggu makanan belum sampai

Air dia memang sedap, bukan setakat jus oren tu, milo n teh ais dia pun pekat 

Ni lah suasana kat Rimlee Kitchen

Rimlee Kitchen-bersih & selesa

Kitaorang punya port kat hujung, belakang tu dah pantai
 Dah habis makan kitaorang terus balik dan lepak kat hotel. Tak tau nak pusing mana pun sebenarnya. Tapi saya tak dapat tidur nyeyak sebab dok fikir destinasi seterusnya untuk keesokkan harinya.

Keesokkan harinya geng 2 beradik ni celik mata terus sarung baju mandi pergi main pasir. Jom layan gambar pantai Kat Pak Bara di waktu pagi. si kecik tu punya la nyenyak tidur.. sampai kena kejut.
Sebenarmya Pantai Pak Bara tak de ler cantik sangat , pasir pun tidak ler putih bersih. Tapi suasana memang best dan mendamaikan dan seafood sedap.


muka baru bangun terus main pasir

opah hirup udara pagi





Semalam kan saya tak dapat tidur sebab dok mikior destinasi seterusnya...pagi ni bagi diorang layan dulu laut kat Pak Bara Beach ni puas-puas.

Jeng-Jeng Jumpa saya di Entry KOH LIPE.