Wednesday, 30 December 2015

Tanyong pao, Satun Thailand

Percutian hujung tahun 2015 destinasi pilihan saya adalah Satun, Thailand. Sebenarnya plan asal nak ke Hatyai, tetiba hari nak pergi tukar ke Satun. ni kira percutian main redah.
Alasan nak ke Satun sebab seafood yang murah dan sedap & Laut yang cantik.

Perjalanan dari rumah mak (Changlun ke Wang Kelian)*border ambil masa dalam sejam, Ikut wang Kelian nak ke Satun adalah yang terdekat.

Kami bertolak 22 hb dalam jam 11am sebab pergi renew pasport mak dulu di Imigresen bukit kayu hitam. sampai kat sempadan, nasib orang tak ramai so tak yah beratur panjang, cuma amik masa nak isi borang jer.

Korang jangan lupa nak cop pasport masuk kat imigresen Thailand sila masukkan siap-siap RM1, macam kitaorang tak selit alih2 abis cop dia minta rm10 untuk 6orang..rugi 4 hengget.

Kitaorang bawa masuk kereta, ambil insurans kat pekan Changlun untuk seminggu punya cuma RM19.00 sahaja. dan pastikan bawa sekali geran kereta.

kitaorang terus menuju ke pekan satun, singgah beli sim card thailand, kemudian menuju ke Tanyong Pao untuk makan tengah hari.

Dari pekan Satun ke Tanyong Pao amik masa dalam 30minit (sebab pertama kali datang teraba-raba cari jalan berpandukan waze).

Tapi berbaloi bila dah sampai ke Tanyong pao, makanan dah ler sedap, murah, pelayan dia boleh berbahasa melayu, so senang nak order. 
tempat pulok best makan tepi laut uuoollsss, sempoi!!!! jom layan gambar.

Tapi gambar makanan tak sempat snap , dah kelaparan..hahahhah

Makanan kat sini palin WIN.

pondok makan air free angin pantai uuolls


sambil makan sambil hirup udara pantai- nyaman

si kecik ni pun qenyeh

permandangan laut


pantai

Bila nampak pantai anak-anak memang nak mandi jer, tapi kat sini tak sesuai untuk mandi sebab air pun tak berapa elok dan banyak batu.  Jadi Lepas makan dan solat kat sini, kitaorang meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya Pak Bara Beach.
Jumpa saya di entry seterusnya.